x-bionic® aquatic sphere

Milí návštevníci, obmedzenia prevádzky x-bionic® aquatic sphere počas Slovakia Swimming Cup nájdete tu

skrolujte nižšie

Štvornohí maratónci: pohľad do zákulisia endurance pretekov

 

Ak by sme jazdecké preteky mohli prirovnať k bežeckým disciplínam, parkúr sa podobá na šprinty a vytrvalostné jazdenie maratónu či ultramaratónu. Nielen z hľadiska dĺžky a charakteru trate, ale aj z hľadiska techniky a pohybových požiadaviek na pretekárov, teda na kone a ich jazdcov. Vytrvalostné jazdenie, tzv. endurance, je beh na dlhú trať od 40 do 160 km vo všetkých smeroch. Je to krásny, avšak veľmi náročný šport pre jazdca i koňa, Šamorínske vytrvalostné preteky sa z roka na rok tešia čoraz väčšej účasti.

Vytrvalostné jazdecké preteky sú mimoriadne populárne najmä v krajinách Blízkeho východu ako sú Spojené arabské emiráty, Katar, Bahrajn či Saudská Arábia. Patria tu medzi najobľúbenejšie a najsledovanejšie športy hneď po krikete, pretekoch tiav a sokoliarstve. Veľká základňa vytrvalostných jazdcov pôsobí i vo Francúzsku, Španielsku či Taliansku. Na tamojšie vytrvalostné preteky sa bežne prihlási viac ako sto jazdeckých dvojíc. Náročnosť endurance pretekov spočíva aj v tom, že ich úspešné zvládnutie je podmienené dokonalou súhrou jazdca a jeho koňa. Vytrvalostné preteky sa vo svete často odohrávajú v nerovnom a kopcovitom teréne. Šamorínska trasa je úplne rovinatá, vedie vo vetrolamoch popri Dunaji, kde môžu jazdci obdivovať krásy Podunajskej nížiny s jej typickou flórou a faunou. „Tešíme sa, že jazdci sa k nám opakovane vracajú a z roka na rok sa ich počet zvyšuje. Niektorí prichádzajú s dvomi koňmi a pretekajú v oba súťažné dni,” hovorí riaditeľka pretekov Andrea Becker. „Veľmi oceňujú najmä organizáciu pretekov. Majú u nás zabezpečené všetko, čo potrebujú, s dôrazom na bezpečnosť a pohodlie koní. Počas pretekov máme napríklad v pohotovosti sanitku pre kone pre prípad, že by sa niektorému zo štvornohých pretekárov niečo stalo. Vieme ho odviezť do Viedne alebo Brna, kde sa nachádzajú špecializované kliniky pre kone.”

Jazdci oceňujú nadštandard
Hoci preteky štartujú v sobotu, väčšina účastníkov prichádza už vo štvrtok, aby sa ich kone aklimatizovali. V piatok sa koná vstupná veterinárna prehliadka pre všetky kone, ktoré sa v sobotu postavia na štart. Večer sa stajne uzatvárajú a otvárajú sa okolo štvrtej ráno, keď jazdci prichádzajú svoje kone nakŕmiť. Vytrvalostní jazdci, ale aj parkúroví jazdci sú ľudia, ktorí by svojim koňom dali všetko. Na seba príliš nemyslia, záleží im len na blahu koňa. A práve pre toto pohodlie a extra starostlivosť jazdci a ich kone rezort x-bionic® sphere vyhľadávajú. „Vytrvalostné preteky sa vo svete nezriedka odohrávajú na lúke s provizórnou hospodárskou budovou, ktorá slúži ako zázemie pre rozhodcov a jazdcov v čase ich oddychu. Naproti tomu x-bionic® equestor sphere je vytvorený tak, aby dokázal poskytnúť servis a vyhovieť všetkým typom jazdcov. Ak má niekto záujem pristaviť si príves v blízkosti stajní a prespávať v ňom, poskytneme mu zázemie na kempovanie. Pri stajniach sa nachádza domček so sociálnym zariadením – sprchou a toaletami. Účastníci pretekov, ako bol napríklad bahrajnský šejk HH Nasser bin Hamad Al Khalifa, ktorý tento rok v júni vyhral vytrvalostné preteky na dvojhviezdičkovej 120 km trati, majú zvyčajne náročnejšie požiadavky. Vieme im poskytnúť nadštandardné ubytovanie v niektorom zo strešných apartmánov x-bionic® strato sphere a umožniť napríklad prenájom celého objektu reštaurácie Farrier‘s. Dokážeme teda vyhovieť naozaj všetkým. A čo sa týka koní, boxy v letných i zimných stajniach sú priestranné a čisté a poskytujú koňom skutočný komfort. Jazdci oceňujú, že vďaka dostihovej dráhe, ktorá je súčasťou areálu, majú možnosť svoje kone pred pretekmi rozklusať alebo využiť aj launžovacie kruhy a ďalšie nadštandardné služby,” vymenúva Andrea Becker. Súčasťou rezortu je aj veterinárna klinika. Ku koňom sa v x-bionic® sphere pristupuje rovnako ako ku každým iným športovcom, ktorí podávajú výkon na pretekoch. „Profesionálny športovec si dopraje kvalitnú stravu a regeneráciu, trénuje v čo najlepších podmienkach, kúpi si kvalitný bicykel či obuv a potrebuje komfortné prenocovanie, pretože to všetko dokáže ovplyvniť jeho súťažný výkon. S rovnakou filozofiou pristupujeme aj ku koňom, ktoré u nás pretekajú. Tiež ich vnímame ako športovcov.”

Úspech na majstrovstvách
Na vytrvalostných pretekoch panujú veľmi prísne pravidlá. Preteká sa v niekoľkých kolách na tratiach od 40 do 160 kilometrov. Kôň i jazdec sa musia kvalifikovať postupne od najnižších kategórií, teda najkratších tratí, až po trojhviezdovú 160 km trať. Trojhviezdových pretekov sa pritom na svete organizuje len málo. Šamorínske endurance sú jednými z nich. Tohtoročné vytrvalostné preteky v júni na 120 km trati vyhral s priemernou rýchlosťou 22,135 km/hod významný hosť – bahrajnský šejk HH Nasser bin Hamad Al Khalifa. Ten si, mimochodom, začiatkom septembra na Majstrovstvách sveta vo vytrvalosti vo francúzskom Montpazier so svojim koňom EVEREST LA MAJORIE už druhýkrát po sebe vybojoval titul Majstra sveta. Za neľahkých podmienok podal skutočne pozoruhodný výkon. Opätovne obhájil titul Majstra sveta a pridal sa tak k legendám, akými sú Maria Alvarez Ponton a Becky Hartová. Sheikh Nasser sa toto leto v rezorte x-bionic® sphere neocitol prvýkrát. Bahrajnský šejk, ktorý na pretekoch všade na svete nosí dres s číslom 13, sa šamorínskych endurance pretekov zúčastňuje opakovane. V roku 2017 dokonca pretekal aj na našom triatlonovom podujatí The Championship z celosvetového seriálu Challenge Family. JAZDECKÝ KLUB NAPOLI: ZLATO Z MAJSTROVSTIEV SLOVENSKA Domáci jazdecký klub NAPOLI v spolupráci s x-bionic® sphere hostili v auguste vytrvalostné preteky, ktoré boli zároveň Majstrovstvami Slovenska. Odohrali sa za účasti prezidenta Slovenskej jazdeckej federácie Ing. Vladimíra Chovana. Ten odovzdával ceny spolu s Mariom Hoffmannom, vizionárom a autorom myšlienky vybudovania multifunkčného športového areálu x-bionic® sphere. Prvé tri miesta v seniorskej kategórii obsadili jazdci z nášho domáceho jazdeckého klubu Napoli. Majsterkou Slovenska sa stala Michaela Supeková s kobylou Miz Ella, striebro si vybojovala Simona Gonová s koňom Boy George de Napoli a tretie miesto hneď za ňou obsadila Miriam Malá a Semillon de Napoli. Aj v juniorskej kategórii si prvé miesto odniesla víťazka z jazdeckého klubu Napoli, Nina Uličná s kobylou Medusa de Napoli. Srdečne gratulujeme!